"Ние превръщаме Вашите бизнес и артистични идеи в проекти, които реализираме и допринасяме за Вашия професионален имидж и представяне."

Синджента България

"Синджента" купи фирмата за растителни продукти "Агростар"
Saturday, 24 January 2009

Швейцарската корпорация "Синджента" (Syngenta Crop Protection), един от лидерите в областта на генно-модифицираните организми, купува българското дружество за растителни продукти "Агростар". Комисията за защита на конкуренцията разреши сключването на сделката. От Syngenta Crop Protection ще поемат търговските и клиентските връзки на българското дружество.

Търговските взаимоотношения между двете компании датират от 1994 г. "Агростар", чийто предмет на дейност са търговия, внос и износ на растителни продукти, разпространява препаратите на швейцарския лидер, като оборотът между двете дружества е 19 млн. долара за 2007 г.

Според инвеститорите основните стоки, формиращи приходите на българската компания - над 24.5 млн. лева за 2007 г., са същите, с които смята да се занимава приоритетно и швейцарската корпорация в България. Според търговския регистър това са продукти за растителна защита, зеленчукови семена и листни торове.

Syngenta Crop Protection се явява и основен кредитор на българската "Агростар" за последните години. Общият размер на заемите, получени от българската компания, възлизат на над 13.2 млн. лв. за 2006 и 2007 г. За 2007 г. "Агростар" е реализирала печалба от над 3.1 млн. лв.

Това е първата сделка на "Синджента" на българския пазар. Швейцарците са един от лидерите на пазара на растителни продукти в световен мащаб заедно с компании като "Дюпон", "Байер", "Монсанто", "КропСайънс".

Никола Георгиев
www.dnevnik.bg
22.01.2009